SOLVED

Error in email opens trigger campaign

Go to solution
Highlighted
Anonymous
Not applicable

Error in email opens trigger campaign

Hi,

I have created a default program with 4 trigger campaign and one batch campaign.

Trigger campaigns are -

A-Sent

B-Opened

C-Clicked

D-Unsubscribed

It was working fine previously, but in the last couple of programs are showing 0 open and  clicked is X number. Click to open ratio is 100% in the email performance report.

I have done a QC by creating a smart list by using Opened Email filter, but it is the same result as 0.

Below are the Attached screenshot for your reference. Please help me out.

Note: Email contains only Text and some CTA in the email.

Thanks,

Selven R

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Highlighted

Re: Error in email opens trigger campaign

How big is the discrepancy in absolute terms?  If it's just 20 clicks to 0 opens, chances are Marketo is logging the recipients spam filter clicking links in your email, even though the recipient themselves never opened the email.  An open - to be clear, in Marketo terms, is logged when the recipient themselves opens the email (with images enabled), so the invisible Marketo tracking pixel is viewed.  This would be my first guess, but if you have 1000 clicks and 0 opens, then you might have another problem.

As a possibly related aside -- anybody whose client forces them to receive the text-only version will not be logged as an open, since there is no way for the tracking pixel to be present in the text-only version. 

It's been a while since I've brushed up on the finer details of this, but that's where I'd start.  Have a look at the "Clicked Link" activity in a lead's Activity Log and see if it looks like a valid click or not -- that could be a clue as well.

View solution in original post

4 REPLIES 4
Highlighted

Re: Error in email opens trigger campaign

How big is the discrepancy in absolute terms?  If it's just 20 clicks to 0 opens, chances are Marketo is logging the recipients spam filter clicking links in your email, even though the recipient themselves never opened the email.  An open - to be clear, in Marketo terms, is logged when the recipient themselves opens the email (with images enabled), so the invisible Marketo tracking pixel is viewed.  This would be my first guess, but if you have 1000 clicks and 0 opens, then you might have another problem.

As a possibly related aside -- anybody whose client forces them to receive the text-only version will not be logged as an open, since there is no way for the tracking pixel to be present in the text-only version. 

It's been a while since I've brushed up on the finer details of this, but that's where I'd start.  Have a look at the "Clicked Link" activity in a lead's Activity Log and see if it looks like a valid click or not -- that could be a clue as well.

View solution in original post

Highlighted

Re: Error in email opens trigger campaign

Also Marketo will show in email performance reports an "open" for every "click" because Marketo will assume you had to open the email in order to click it. However, the open activity will not be present on the lead record itself, so the trigger for "opens email" will not work.

Highlighted
Anonymous
Not applicable

Re: Error in email opens trigger campaign

Thanks Michael. I understood error. working on it.

Highlighted
Level 10 - Community Moderator

Re: Error in email opens trigger campaign

Open events will not be logged for text-only emails, since as Michael notes there is no pixel downloaded.

However, reports will create an "implicit open" if there was a click, since a lead is considered to have had the email open for viewing in order to click.

So there is an inherent discrepancy in these two methods of querying. One does not QC the other.